<<

De Box73 EMV-spion, een zeer bruikbaar instrument bij het opsporen van radio stoorbronnen.
pa0nhc 20160913 1002

Op www.box73.de – Bausätze – Funkamateur - vond ik een “EMV-spion nach DJ3VY und DB1NV, Komplettbausatz” à 79 Euro + 5,90 Euro verzend kosten. Het is speciaal ontwikkeld om radio storing bronne op te sporen. Het is een keurig verzorgd pakket, met bedrade onderdelen voor onder andere vier sondes, bedrukte dubbelzijdige en door-gemetaliseerde print, geboord en bedrukt kastje, en een mooi verzorgd instructie boekje. Het ding werkte bij mij meteen.

Waarschuwing : Een éénmaal gesoldeerd component is haast niet meer uit het printje te verwijderen. 
- LEES EERST HET HELE BOEKJE AANDACHTIG DOOR (RTFM !), want op sommige - plekken in de tekst staan verborgen aanwijzingen.
- Meet ook elke weerstand voordat u die soldeert.
- Lees voor het plaatsen, telkens de opdruk van de overige componenten.
Een fout is zo gemaakt.

        Oordeel:
Met de breedbandig luisterende EMV-spion waren de diverse soorten storing duidelijk en onmiskenbaar aan hun karakteristieke geluid te herkennen. De gevoeligheid is verrassend goed. Een meegeleverde handige, minder breedbandige 1,7MHz sonde, laat de gezochte ratel horen. Maar filtert allerlei sterke, oninteressante pager- en mobilofoon signalen mooi weg. Ook zeer sterke storingen zijn goed te peilen met behulp van de uitstekend werkende, logaritmisch reagerende LED sterkte indicator. Een ratelende / brommende / fluitende stekker voeding is zo mee aan te wijzen.

Een FM gemoduleerd signaal (FM-ratel, spread spectrum) is er echter lastiger mee te herkennen. Dat klinkt (breedbanding luisterend met AM) als een ongemoduleerde draaggolf. Hij is met de LED sterkte indicator echter wel aan te wijzen. Een dergelijke, hinderlijk sterke FM-ratel storing, lijkt hier door een camera bewaking systeem beneden in het winkel centrum in te worden veroorzaakt.

TIP: De EMV-spion is ook prima bruikbaar als veldsterkte indicator bij het afstemmen van antenne systemen, zoals bij 80m vossenjacht zenders in het veld.

 


Foto1

Foto2

Ik woon in een moderne stedelijke wijk, boven een winkel centrum met supermarkt en parkeer garage. Mijn hobby gaat gebukt onder een hoog ruisniveau (S8), met veel storingen in de KG 80m en 40m banden, en in de 70cm band. Één van de vele storingen was een keiharde, tot S9+20dB sterke, breedbandige (1MHz-6,5MHz) ratel. Andere bestonden uit vele, tot S8 sterke ruisbulten en draaggolfjes. Van 3,5MHz tot 30MHz elke ca.900Hz terugkerend.

Foto3



Foto4

Foto 5

Met behulp van een goede 80m peil ontvanger en een draagbaar radiootje was alleen te constateren dat :

ALLE lichtnet kabels, verwarming buizen, waterleidingen, kabelgoten, lantaren palen, armaturen en meterkasten in het hele complex herrie straalden.
Zelfs in de ondergrondse parkeer garage (foto 1 en 2), in de winkels, in de supermarkt en op straat. Een stoor bron was echter niet aan te wijzen.
In de parkeer garage was hooguit één punt in het plafond als extra veel herrie makend te herkennen (foto3). Maar waar de herrie precies vandaan kwam, niet.

Ik deed via een officiële storingsmelding, beroep op de hulp van Agentschap Telecom. Deze zijn 2 man sterk, twee keer met verschillende meetapparatuur, zoals een spectrum analyzer, peilontvanger en speciale HF loopantenne, uren lang zeer behulpzaam geweest. Maar men kwam tot dezelfde conclusie: alles in het complex straalt breedbandig, een stoorbron is niet eenduidig aan te wijzen. Bovendien bleek de, op mijn 3m diameter loop, gemeten sterkte van de ruisbulten te gering. Gemeten met behulp van een gekalibreerde spectrum analyser, uitgelezen in dBuV. Ik had formeel gezien op mijn amateur installatie last van "hinder" en geen "storing". Ondanks dat ik daarmee geen verdere inzet meer kon verlangen van de heren van AT, ben ik er toch content mee dat men twee keer ruim een dagdeel, zo veel moeite heeft gedaan voor mij!

Maar wat nu? Ik wilde die enorme herrie kwijt.

Nadat ik http://www.sk5aa.se/wp-content/uploads/2014/08/EMV-Spion_Folien.pdf gelezen had, kreeg ik nieuwe hoop en bestelde het bouwpakket.


Na enig oefenen ben ik ermee op pad gegaan. Ik kwam bij dezelfde storing stralende metalen doos in het plafond van de parkeer garage uit (Foto3). Vandaar liepen verwarming buizen, waterleidingen en stroom kabels alle kanten uit (Fotos 1 en 2). Onder andere (naar toen pas bleek), ook recht naar de woningen erboven en weer terug.

Op alle verdiepingen daar recht boven straalden alle lichtnet kabels, meterkasten, waterleidingen en verwarming buizen. Uiteindelijk bleek de herrie op mijn eigen verdieping, twee deuren verder, in een hoek tussen twee voordeuren, maximaal te zijn (Foto4). Ik kon met behulp van de H-veld sonde, luisterend op hoofdtelefoon, en de sterkte lezend op de LED display, de juiste richting van de storingbron in één van de twee woningen bepalen.

Eenmaal aangebeld reageerde de betreffende buurvrouw uiterst wantrouwend, want dat geheimzinnige, fel groen oplichtende kastje van mij kon wel eens de (hart) bewaking apparatuur ten behoeve van haar invalide echtgenoot storen. De ambulance was er immers al tweemaal eerder voor niks door gealarmeerd.

Na enige verduidelijking van de reden van mijn aanwezigheid, mocht ik per gratie in de woning tot bij de meterkast kijken Maar absoluut niet verder, en ZEKER geen stekkers uittrekken. De herrie in de gepeilde meterkast liep onmiddellijk op tot bijna maximale LEDmeter uitslag. "Hebbes". Maar verder mocht ik niet. Ondanks dat ik vertelde, dat een apparaat door overspanning of ouderdom een mogelijk brandgevaarlijk defect had opgelopen. Buurvrouw stelde botweg vast : "Alles in huis werkt, er is DUS niets defect". Daar sta je dan als peilende technicus.

Dat was een mooi zoek resultaat, maar die keiharde storing bleef wel elke dag tussen 9:30 en laat in de middag mijn luisterplezier totaal verpesten.

De betreffende zieke buurman is recentelijk naar het ziekenhuis gebracht, en daar helaas overleden. De gezochte harde ratelstoring heb ik daarna niet meer gehoord. Maar toen nog die zeer hinderlijke ruisbulten en draaggolfjes.

Met de EMV-spion wandelend, werd (weer op mijn eigen galerij) dicht bij een deurbel drukknop (foto5), een scherpe fluittoon hoorbaar. Een paar stappen verder was die fluittoon overal nog maar zwak aanwezig. Buurman werkte vriendelijk mee. In de woning maakte een hoofdstroom kabel in de vloer ook veel herrie. En ja hoor: naast de TV lag een verlengplankje met een dikke PLC netwerkdoos erin. Die veroorzaakte een keiharde piep in de EMV-spion. Die PLCdoos was volgens buurman nodig om op de TV, via de laptop, films vanaf Internet te bekijken. Die PLCdoos mocht er wel uit want buurman gebruikte het ding toch niet meer. Prompt waren het piepen, en thuis in de ontvanger de sterkst ruisbulten, verdwenen.

Deze breedbandige PLC storing was NIET mbv. een radiootje of vossenjacht ontvanger te lokaliseren. Wel met de EMV-spion omdat de kenmerkende fluittoon, breedbandig beluisterd, sterker hoorbaar en goed herkenbaar was.

Alles in de eigen woning is ook onderzocht en van ferriet klemmen voorzien. Mijn loop antenne is zorgvuldig gebalanceerd. Maar ik ontvang op 80m nog steeds S7-S8 ruis en zacht gejengel, en op 40m S5-6 met elke paar kHz diverse PLC. Ze behoren kennelijk tot het lot van een radio amateur in een drukke woonwijk met veel huurder verloop.

Eigenlijk zou elke VERON afdeling zo'n EMV-spion te huur aan moeten kunnen bieden aan zijn afdeling leden. Vind ik.