<< De raam antenne, en de ruis vloer.

Gebalanceerd afgeschermd raam met ca. 1m diameter.

==> De afscherming van het raam wordt (dmv. N-bussen) elektrisch uitsluitend met de buitenzijde van de afschermende versterker behuizing verbonden <==

De elektrische capaciteit van het raam :
Nominaal 2x125pF gebalanceerd. => INCLUSIEF de capaciteiten van de gemonteerde N connectoren en chassis bussen. Maximale capaciteit 2x 150pF (zie "Constructie details"). 
NB : te grote raam capaciteit veroorzaak geringere gevoeligheid in de 10m band.

De maximale raam omtrek voor enkele coax types:
-  2,7mm dun RG316             : 2,8 m.
-  11mm RG213/RG214        : 3,15 m.
-  50mm dik LCF158-50JA   : 4 m. REM : deze coax kan een lagere versterker ruis vloer opleveren. 

        De relatie tussen
de raam zelf inductie en de 
       antenne versterker ruisvloer. 
Volgens LZ1AQ is een raam diameter van 1m optimaal. De ruisvloer van een dergelijk antenne systeem (met zeer laag ohmige versterker ingangen van 2x 1,4 Ohm) wordt hoofdzakelijk bepaald door de bron impedantie van het aangesloten het raam

De impedantie van het raam (R + jXl) stijgt met stijgende frequentie. De waarde van weerstand R is constant, maar Xl stijgt met de frequentie. R is daarom tot 15 MHz klein tov. XL. Boven 15MHz overheerst Xl in de raam bron impedantie. Alleen een lagere raam zelf inductie kan daarom boven 15 MHz de versterker ruis vloer verlagen. Omdat de metaal soort van het raam (staal/aluminium/koper) geen invloed heeft op de raam zelfinductie, is voor de constructie van een ruisarmer raam alleen de totale dikte van de raam geleider van belang.

Tot 15MHz is de door het raam ontvangen ruis altijd sterker dan de versterker ruis. Beneden 15 MHz heeft de raam bron impedantie geen merkbare invloed. 
In de meeste (bewoonde) locaties is echter ook boven 15MHz de "Man made Noise" ruis sterker dan de systeem ruis. Een dik raam heeft dan geen zin.

      In locaties zonder enige storing
is boven 15MHz de galactische ruis zwakker dan de door de versterker geproduceerde ruis. Maar wie woont op een dergelijke locatie ?
Een dikker raam (met geringere zelfinductie) verbetert dan boven 15MHz de ruis vloer, en dus de totale "antenne gevoeligheid".

==> Alleen in ZEER ruisarme locaties kan de constructie van een raam met lage zelfinductie zin hebben. Zie LZ1AQ. 


Een afgeschermd raam met geringe zelfinductie kan bv. met dik 50mm Cellflex LCF158-50JA coax geconstrueerd worden.