Toepassing van cavities.

<<

Als een repeater in de nabijheid van een commercieel radiostation ge´nstalleerd wordt, zijn bandpass filters in het ontvang- en zend pad essentieel.

In sites, waar geen andere sterke signalen voorkomen, kunnen bandpass cavities helpen om de isolatie in het zend- en ontvangstpad te verhogen. Als hun bandbreedte maar klein genoeg is, waardoor de ongewenste frequentie op de filterflank ligt.

Zend pad.


Fig.3a

 

Ontvang pad.


Fig. 3b


In het 2 meter zendpad en in het 70cm ontvangpad kunnen ook de notches van mode 3 als volgt toegepast worden:


Fig.3c

    Cavities doorverbinden.

Als op 70cm notches volgens fig.2b (mode 2) toegepast worden, moeten de verbindingskabels zo dicht mogelijk tegen het lichaam van de cavity aan elkaar gekoppeld worden, zeer dicht bij de koppellus.
Hoe langer de verbinding tussen het punt van koppeling (T-stuk) en de koppellus in de cavity is, hoe ondieper de notch wordt, totdat de verbinding 1/4 golflengte lang wordt, en de notch "inverteert", zoals in Fig.2c.

pa0nhc: PTFE kabels kunnen eventueel direct aan de koppellussen in de cavities worden vast gesoldeerd. Dit wordt in professionele filters (Procomm) wel toegepast. Het maakt zeer nauwkeurige lengtes van de kabels mogelijk, en een T-stuk overbodig. Notches kunnen daardoor dieper worden. Bovendien bespaart men zo op dure connectoren.

Bedenk wel, hoe later een cavity voor inspectie nog geopend kan worden, zonder de aangesoldeerde kabels te beschadigen.

pa0nhc: Ervaring heeft mij geleerd, dat Aircell7, Aircom, dubbel afgeschermde PTFE coax, en goede kwaliteit N connectoren met PTFE isolatie en vergulde pennen te prefereren zijn, speciaal aan de cavities en in het relais zelf. Ze geven minder kans op HF-lekken en overspraak tussen in- en uitgangen van de ontvanger, de zender en het duplexfilter, zijn mechanisch veel stabieler, vochtdicht, en garanderen een beter kontact. Spaar hier dus niet op. De kontacten dun insmeren met CRC 2-26 voorkomt corrosie.

Zorg er voor, dat diverse kabels elkaar NIET te dicht naderen, ook in het relais zelf. Houdt een zo groot mogelijke afstand tussen alle coax kabels aan. Dit voorkomt overspraak, en verslechtering van de, met zoveel moeite, via het duplexfilter bereikte isolatie.