<<

Antenne afstem hulp.
pa0nhc 20150304

Dit betreft een eenvoudige, op 80m en 40m afstembare, selectieve veldsterkte indicator. Te gebruiken als antenne afstemhulp voor een raam antenne of vossejacht zender. Gevoelig, met ruim gevoeligheid regel bereik, en duidelijke indicatie van veld sterkte variaties. Makkelijk verkrijgbare, goedkope, en minimum aantal SMD componenten worden gebruikt. Voeding : 2mA uit een 9V batterijtje.

    Schema:
CD is de helft van een dubbele varicap. S1 schakelt tussen de 80m en 40m band. D1 is een dubbele HF-detectie schottky diode, met zeer lage drempelspanning voor een optimale gevoeligheid. Om zeer kleine signalen nog zichtbaar te maken, is de waarde van R4 zodanig gekozen, dat met P2 de FET T1 net geopend kan worden. P2 garandeert een ruim gevoeligheid regel bereik en fungeert als drempel regelaar. Stopweerstand R3 vormt met de ingang capaciteit van T1 een laag doorlaat filter, en bedwingt zo eventuele oscilleer neigingen.

T2 wordt beveiligd tegen overbelasting door zijn inwendige gate diodes, en de relatief hoog ohmige source weerstand (R4+P2).

De meter wordt tegen te grote stromen beveiligd door D2 (1N4148).

Enkelzijdig printje (rode omlijning) voor Hammond 1591C ABS doosje.
Geel = meter en batterij.

P1 en P2 worden vanaf de onderzijde gemonteerd. evenals de SMD componenten C2, CD, D1 en T1. Alle overige componenten komen aan de bovenzijde. De SMD componenten zijn statisch gevoelig en worden ALS LAATSTEN gesoldeerd. C2 wordt op 3,5MHz voor max. signaal uitslag afgeregeld, met de tune knop in de linker positie.

Behuizing: ABS doosje Hammond 1591C. Eventueel de ALU uitvoering gebruiken.
Gebruik het topsilk als boormal op het deksel.

Ik lijmde de meter op de bovenzijde van het deksel.
De BNC bus voor de antenne werd aan de linker zijde van het doosje gemonteerd.

Als een dubbelzijdig printje gebruikt wordt, dan moeten aan de bovenzijde van het printje alle gaten, die niet met massa verbonden zijn, met een 3,5mm boortje verzonken worden.

Het printje werd dmv. de schakelaar moeren, tegen de onderzijde van het deksel gemonteerd.

De 9V batterij is onder de meter geplaatst en mbv. schuim plastic gefixeerd.

De PDF bestanden op 100% / "originele grootte" afdrukken.

MASK
600DPI

Boormal Bottomsilk XRAY Materialen