<<

De installatie van mijn 40-60-80m zend raam.
pa0nhc 20181105
(C) The use, publication, copy and modification of all info on this site is only permitted for non-commercial purposes, and thereby explicitly mentioning my radio amateur call sign "PA0NHC", as the original writer / designer / photographer /publisher. (C) 

Mijn dakdeel bestaat uit beton, ge´soleerd met een dikke laag piepschuim, en is waterdicht afgewerkt met dak leer. Waarop een toplaag van grind
De houten mast is met twee (bij voorkeur RVS) uitlaat beugels aan de standpijp van een 60x60x120cm3 satellietvoet geklemd.
Met drie voor-gerekte 6mm polyester vlaggenlijnen wordt de masttop aan stalen raamkozijnen (rechts), en een met zware betontegels verzwaard punt getuid. 
De twee uiteinden van de ra worden door twee 4mm vlaggenlijnen tegen "nee-schudden" getuid. In zware wind is het dan geheel mooi stabiel.

Met korte onderlinge afstanden zijn ferriet klemmen over de coax en stuur kabels geplaatst. Door het lichtnet ge´nduceerde storingen worden zo gedempt, en de invloed op het straling patroon van de loop geminimaliseerd (de loop kan zijn HF ook op de coax mantels induceren).

Om de kans op bliksemschade te minimaliseren, verbindt een 2x20mm2 aluminium strip de loop voet, via de VHF voet, met de geaarde constructie van het atrium dak. Op enkele plaatsen voorkomen betontegels op de coaxen, rammelen. Zowel RVS als gegalvaniseerd stalen verbindingen met het aluminium werden tegen vocht inwerking beschermd met spuit Tectyl.


Eenmaal in het atrium, zijn alle kabels geaard aan de staal constructie van de glazen wand.
Professionele surge arrestors en dubbel werkende, zware overspanning diodes begrenzen piek spanningen.


Om het importeren van storing te voorkomen, is de lichtnet-randaarde niet aangesloten, en
is een lichtnet stoor filter tussen gevoegd. De "aarde" hiervan is verbonden met de coax mantels.
Alle apparatuur massa punten zijn met een aardrail (aluminium strip) verbonden.
Deze is weer via de coax mantels met de stoor-arme, zeer laag ohmige staal constructie van het dak verbonden,
die via de staal wapening in de muren, en verticale kolommen in de bodem zijn geaard.