<<

De constructie van het 10m omtrek zend raam.
pa0nhc 20181105
.
(C) The use, publication, copy and modification of all info on this site is only permitted for non-commercial purposes, and thereby explicitly mentioning my radio amateur call sign "PA0NHC", as the original writer / designer / photographer /publisher. (C) 

        Straler dikte.
Om de prestatisch op 3,65MHz te optimaliseren, installeerde ik een vierkante straler met 35mm, 28mm en 22 mm koperbuis.
Alles is met elektronica lood tin gesoldeerd.
Dit levert naar ervaring van PA0MJK geen merkbare verliezen op .

- Alle bouten / moeren / draadeinden / schroeven zijn RVS.
- Plaatjes 6mm Trespa dienen als isolatoren.
- Stukken M4 RVS draadeind werden als passende klemmen gebogen.
- Stukjes PVC pijp tussen de klemmen en de koperpijp, beschermen de verf.
- De top van de mast is met drie stukken voor gerekte polyester vlaggen lijn getuid.

Voor het frame
gebruikte ik hout, met twee lagen "buiten"-beits weerbestendig geverfd. 
Beter materiaal lijkt echter composiet tuinhout, sterk, rot- en onderhoud vrij. Voldoende lengte kan echter een probleem zijn.
De top is met drie polyester lijnen getuid.
De dwars lat door het centrum van het raam is met twee polyester draden tegen torderen gezekerd. 
De vijf isolatie plaatjes zijn uit 6mm Trespa vervaardigd. 
De straler is er dmv. zelfgemaakte beugels van M4 RVS draadeind aan bevestigd. 

Omdat de top van het raam via een transformator wordt gevoed, moet de 35mm straler daar in twee delen worden doorgezaagd. Een (toevallig precies) passend stuk 32mm PVC afvoerpijp verbindt de twee delen van de straler mechanisch, en laat een 1cm brede isolatie ruimte over. Twee zelf gemaakte RVS M5 beugels klemmen het geheel op de Trespa montage plaat vast. De klemmen maken zo goed kontact met de koper buis. De uitgangen van de aanpas box worden met deze RVS beugels verbonden. Maak het geheel weer bestendig met bv. enkele lagen blanke metaal lak. 

Aan de onderzijde van het raam is een grote ABS installatiekast (conrad 533234) bevat de stuur motor, de  14400:1  reductie, de aanpas trafo, een plaatje met LC storing filters en een zeer effectief gebleken 5Watt anti condens verwarming die continue aan staat.

Deze transformator doos is bij de top van het raam gemonteerd, en past het raam in het stroom maximum aan.

20181025.

De ABS kast aan de onderzijde van het raam.

-  De 2x 600pF / 3kV afstem condensator kan volledig rond draaien. Hij is als 300pF split stator toegepast (beide helften in serie), met het midden (de rotor as) met massa verbonden, en tussen beide open uiteinden van het raam aangesloten.
Het raam is gedwongen gebalanceerd door de as van de split stator condensator met massa te verbinden.
-  Het DC afstem motortje is op een Trespa plaatje tegen de zijwand van de ABS installatiekast geschroefd, waardoor de zijkant van de ABS kast stijver is.
-  Tussen het rechter einde van de motor en de motorbeugel, is een blokje gelijmd om het doorbuigen van de motorbeugel als gevolg van de riemspanning tegen te gaan.
-  De afstem condensator is op een traspa frame gemonteerd, en kan zijdelings verschoven worden om de riem spanning in te stellen.
- De riem staat net niet strak afgesteld.De hier nog getoonde ferriet klemmen, de transformatoren en de 5pF balancering condensator (het stukje RG214 coax) zijn verwijderd.
De onderste afstem condensator aansluiting is nu direct met de onderste N chassis bus verbonden.

Het PCB aansluitplaatje bevat filters voor in de commandolijnen, en een 12V/5W anti condens verwarming.

De splitstator afstem condenstor is op een zijdelings verschuifbaar, Trespa subframe gemonteerd.

Voorkom onnodige slijtage van de afstem condensator. Stel het subframe zo af, dat er zo weinig mogelijk speling in de tand riem is, ZONDER dwarskracht op de as van de afstem condensator uit te oefenen. door minimale slapte in de riem, en een kleine speling in het 1:3000 tandwiel kastje, bedraagt de afstem speling bij mij op 3,65MHz niet meer dan enkele kHz. 

De druipwater dichte ABS installatie kast is te bestellen bij conrad 533234.
De 2x600pF afstem condensator is te bestellen op "elektrodump.nl".
Het DC motortje is te bestellen op "conrad.nl" (MFA 3000:1, Conrad Order Nr 222368).
De tandensnaar en wielen (2x10t en 1x48t) zijn te bestellen op "stappenmotor.nl".

De zich onderaan het raam bevindende installatiekast werd in zijn geheel tegen weersinvloeden beschermd, door hem onder een Trespa overkapping te plaatsen. De Trespa delen werden aan elkaar verbonden met 3x16mm RVS hout schroefjes, en !! watervast !! gelijmd (twee componenten lijm). De schroefjes werden enigszins ruim voorgeboord om splijten van de trespa plaat te voorkomen. Het ABS deksel ervan is verstijfd, door er een Trespa plaat op te schroeven en te lijmen. Dit verbetert de afdichting tussen het deksel en de kast.

De zich bovenaan het raam bevindende aanpas doos werd tegen inwateren beschermd, door kritische punten (wartels, kabels, schroeven en pakking ring) te voorzien van vaseline.