<<

pa0nhc SWRsweeper v2.
Werking
20170525

(C) The use, copy and modification of all info on this site is only permitted for non-commercial purposes, and
thereby explicitly mentioning my radio amateur call sign "PA0NHC" as the original writer / designer / photographer / publisher.

        Detectie circuit :
In deze versie meten twee AD8361 Vrms-to-Vdc converters twee, tussen 0,05MHz en 50MHz variŰrende,  HF-spanningen in een eenvoudig weerstand deler meet circuit. Er is geen inductieve of capacitieve koppeling met de DUT.

    Sweeps.
De in de laptop ge´nstalleerde DC2WK Windows software genereert sweep commando's. Die worden (per frequentie wisseling) over de USB verbinding naar het Arduino Pro Micro board in de sweeper unit verzonden.

De .INO software in de Arduino Pro Micro stuurt dan de opgegeven frequentie wisseling naar het AD9851 DDS board, dat daarna de HF stroom met gewenste frequentie aan het meet circuit levert. 

De HF stroom loopt door de LPF filter afsluit weerstanden, de ingang van IC1, en de rest door de 50 Ohm weerstand in het meet circuit. Omdat de DDS uitgang een DC stroombron is, bevat het uitgang signaal naast HF stroom, ook een DC stroom. NB: Omdat IC1 en IC2, en mogelijk ook de geteste antenne alleen voor HF belasten, is het DC niveau van de DDS uitgang afhankelijk van de eigenschappen van het geteste antenne circuit.

IC1 en IC2 zetten de, in het weerstand deler circuit gemeten, HF spanningen om in gelijk spanningen A0 en A1.

De .INO software in de Arduino pro Micro is speciaal voor deze meet schakeling aangepast. Uit de spanningen A0 en A1 berekent deze software de voedingpunt weerstand van de antenne. Hierbij wordt rekening gehouden met de belasting die door de ingang weerstand van IC3 op de antenne aansluiting wordt uitgeoefend. Deze berekening is dus ingewikkelder dan voor een brug schakeling, mede door correctie mogelijkheden voor ongelijke IC eigenschappen.

Uit de berekende voedingpunt weerstand wordt de "antenne VoltageSWR" berekend.
De software bevat enkele correctie mogelijkheden (OFFSET en VSWRCORR)  voor DCoffset, en verschillen in omzetting factoren, in IC1 en IC2 De weergegeven VSWR grafieken van test weerstanden (10-270 Ohm) kan daarmee zeer goed in overeenstemming worden gebracht met de theoretische waardes.

Uit deze VSWR wordt de reflectie waarde berekend.

Vervolgens worden de voor deze meet frequentie berekende resultaten over USB naar de laptop verzonden. 

De laptop verstuurt daarna over USB de opdracht voor het verspringen naar de volgende meet frequentie.

Aan het eind van een complete sweep projecteert de DC2WK Windows software de totale VSWR grafiek op het laptop beeldscherm.