<<

Simpel stoorvrij 12V / 185mAdc  voedinkje
pa0nhc.nl  20160817.

Dit eenvoudige voedinkje is geschikt voor gebruik met een Miniwhip aktive ontvang antenne. Er is een kleine transformator en een standaard stabilisator toegepast waardoor schakelende elektronica ontbreekt en geen HF storingen worden opgewekt. Brugcel Br1 is ontstoord met ant-ratel-condensatoren. In beide aansluit snoeren voorkomen enkele windingen door een ringkern F1 en F2 met hoge Ui waarde dat HF storingen zich via de snoeren kunnen verspreiden.

De transformator en de stabilisator zijn beide kortsluit-vast, waardoor een zekering niet nodig is.

Als behuizing kan bv. een Hammond 1590S, 1590C of 1590N1 aluminium doosje dienen. Montage op een printje is niet strikt nodig. De transformator en de 25V elco kunnen onderste-boven op de bodem met snel hardende twee componentenlijm worden bevestigd. De MC7812 en brugcel Br1 worden aan de binnenzijde van het aluminium doosje met wat koelpasta vast geschroefd. Beide condensatoren aan de MC7812 en de vier condensatoren aan de brugcel Br1 moeten met zo kort mogelijke verbindingen (dus direct eraan) worden gesoldeerd. De overige verbindingen kunnen met dun ge´soleerd draad worden uitgevoerd.

Het 230V~ netsnoer kan via een isolerende trek ontlasting door een gat in het doosje worden gevoerd. De 12Vdc uitgang kan een jack of snoer met plug zijn. Omdat de stromen klein zijn kunnen hier dunne aansluit snoeren gebruikt worden. Ze kunnen dan, voor meer effectiviteit, meerdere malen door het gat van de ringkernen worden gewikkeld.


Bottom copper mask voor een DIY printje. Afdrukken 600DPI.


IC1 wordt gekoeld door op dit printje te schroeven. BR1 is een klein print model.
!! Zorg voor voldoende afstand (10mm) tussen het printje en de bodem van de behuizing !!
Gebruik bij S1-4 afstandbusjes of extra moeren. Knip alle 230V~aansluiting kort af (2mm) .
Verbind "Out -12V" ook met de metalen behuizing.