<<

Netfilter of super scheiding transformator ?
20170716 / 20180404


1000 ? Euro
Ultra isolation transformer.


23 Euro.
Noise filter.


FN2060-10

Per CISPR; A=50/50R sym; B=50/50R asym; C=0.1R/100R sym; D=100R/0.1R sym.

LET OP : 
" P " en " N ", zijn aangesloten als ingang (aan de voedende net spanning) .
" P' " , " N' " en " PE " zijn aangesloten als uitgang (naar radio apparatuur en schone aarde).
De net-veiligheid aarde is NIET aangesloten.

Een "Ultra Isolation Transformer" heeft uiterst geringe koppel capaciteit tussen de primaire en de secundaire wikkelingen, en het ijzer van de kern dempt de overdracht van hogere frequenties dan 50Hz. Hierdoor is de overdracht van storingen tussen primaire en secundaire minimaal.

Als men met het 230V~ energie net gerelateerde radio storingen ondervindt (PLC, SMPS, toeren regeling), kan de hoge prijs van een "super scheiding transformator" (1800VA = $835) een bezwaar zijn, zeker als het nuttig effect ervan vooraf niet in te schatten is. 

Een test met een goed net filter (Schaffner 10A = 23,52E) is dan aantrekkelijker. Baat het niet, dan schaadt het (ook de beurs) niet. 

Wel blijft altijd een, met de radio apparatuur en de antenne installatie verbonden, van het lichtnet gescheiden, storingvrije aarde noodzakelijk. 


Ik heb helaas regelmatig last van allerlei storingen die via het lichtnet verspreid en uitgestraald worden : PLC, SMPS, PC etc. Een zeer sterke ratel/brom stoor bron straalde enorm sterke storing uit via alle lichtnet leidingen in de hele omgeving. Met een peil ontvanger was in de hele wijk op alle net leidingen (lantarenpalen, kabelgoten) storing sterk waarneembaar. Gelukkig is die storing bron verdwenen nadat de betreffende buurman overleden is. Maar het bewees wel dat het hele lichtnet sterke storingen kan bevatten en over grotere afstanden kan transporteren. 

In mijn meterkast is de groepenkast, via de (plastic) waterleiding, en een dikkere aarddraad met het plafond (beton ijzer ?) verbonden. Toch leek er niet alleen op fase en nul, maar ook op de aardleiding storing te staan (uit de stalen kabel wapening ?).. 

Nadat ik mijn raam antenne installeerde, en de coaxen (als bliksem beveiliging) aan de staal constructie van het atrium dak aardde, bleek dit punt een zeer "schone" aarde te zijn. Daarom is mijn hele radio installatie nu alleen met die "dak-aarde" verbonden. De net aarde is dus niet meer met de radio apparatuur verbonden, en kan geen storingen meer injecteren. Bleef over : de storing op fase en de nul van de 230V~leidingen. 

Naast een "super isolatie transformator" zijn goede netfilters een veel goedkopere tweede keus. Ik voegde daarom een 10A net filter (Chaffener FN2060-10-06 23 Euro) tussen de met de wand contact doos verbonden 230V~ leiding, en mijn apparatuur in. De specificaties zijn goed, en max. 10A is voldoende, want ik heb geen kW eindtrap. Ik verbond de aard aansluiting van het net filter NIET met de net aarde, maar met mijn storing arme dak aarde.

Ik ben nu dus voor HF van het lichtnet gescheiden, en storingvrij geaard.