<<

Vier krings helix band doorlaat filter voor de twee meter band met superieure selectiviteit.
Pa0nhc. V20050512 / 20110308.

De hier beschreven uitmuntende filter combinatie is geschikt voor locaties in de onmiddellijke omgeving van een zend antenne van een pager netwerk, mobilofoon station, omroep radio- of TV zender.

Er werden diverse combinaties van twee aan elkaar gekoppelde dubbele bandfilters gemeten. De directe koppeling van een in- en de andere uitgangs poort, of koppeling via een 1/2 lambda kabel, leverde teleurstellende tussenvoegdemping en selectiviteit op, vooral beneden 142 MHz.

Het in serie schakelen van twee twee kring helix filters door middel van een 1/4 lambda koppel kabel gaf de gewenste resultaten.

Om een te hoge tussenvoegdemping te voorkomen., moet de aanpassing (VSWR) van elk individueel twee kring filter zeer goed zijn.

     Verklaring:
de lage uitgang impedantie buiten de doorlaatband van het ene filter, wordt door de 1/4/ lambda koppel kabel omhoog getransformeerd naar een hoge impedantie aan het andere uiteinde van de koppel kabel. Het daar aangesloten filter heeft op die frequentie eveneens een zeer LAGE impedantie.

Het BUITEN DE DOORLAATBAND zeer hoog impedante kabeluiteinde veroorzaakt dus voor die frequenties een sterke misaanpassing. En draagt daardoor aanzienlijk bij aan extra demping buiten de doorlaat band, EN selectiviteit.


De totale fysieke lengte van de kabel koppeling is die, gemeten tussen beide behuizingen van de filters. De twee chassisdelen zijn namelijk ook stukjes "coaxiale kabel".

De totale lengte (chassisdeel+kabel+chassisdeel) moet berekend worden met in acht name van de verkortingsfactor van de kabel. Deze vind u als "velocity factor" in de kabel gegevens.


De aanpassings bandbreedte is 0,77MHz@10dB reflectie demping.
De tussenvoeg demping is in de twee meter amateur band niet meer dan ca. 2dB.
Op ca.137 MHz en 151 MHz treedt reeds een verzwakking van 100x op (!).

Omdat de selectiviteit bij deze filter combinatie erg groot wordt, kan onder de 130 MHz en boven de 153 MHz de kwaliteit van minder goede pluggen en coax kabel een negatieve rol gaan spelen.

Gebruik daarom tussen het filter en de transceiver goede kwaliteit dubbel afgeschermde coax (Aircell7).

De (vaak goedkope) mooi glimmende vernikkelde pluggen kunnen zelf al intermodulatie veroorzaken!

Gebruik in kritische situaties overal verzilverde, vergulde, aluminium of RVS connectoren.

N-connectoren zijn te verkiezen boven BNC, vanwege het betere massa contact en het daardoor voorkomen dat mantelstromen kunnen binnendringen.

Meetwaarden:
Reflectie demping:20dB @ 145MHz, 10dB @ 144,65MHz en 10dB @ 145,42 MHz.
-1 dB bandbreedte: 1,55 MHz,
-3 dB bandbreedte 3,51 MHz.