<<

Pa0nhc ARDFRx80-7-17
(3.5 - 3.63 MHz portable amateur radio direction finder).
Een totaal nieuw ontwerp.
20140911 20170620  20170910
Nieuwe versie PCB is besteld.
Last page ver. 20171013


Versie op DIY printje, en vast gemonteerd ALU buisje als sense antenne.


Versie met rubber stick als sense antenne.
De massa en kern van de BNC zijn doorverbonden.

LET ER OP DAT :
1. De bedrading getwist is en de omgeving van IC1 mijdt, en deels is vast gelijmd. Dit voorkomt oscillator instabiliteit tijdens bewegen. 
2. Bij onderling verwisselen van de sense buffer draden FA1 en FA2 het minimum in het straling diagram 180gr van richting verandert.
3. In plaats van het ALU profiel, als sense antenne een 20cm lange spriet (rubber antennetje) mogelijk iets nauwkeuriger peilingen geeft.

Hieronder kunt u oa. de PCB maskers downloaden.
Maar met een zelf gemaakt printje maakt u meer kans op fouten. Het mist :
a. gemetalliseerde gaten
b. soldeermaskers.
c. component opdrukken

Maak het uzelf makkelijk, bestel een fraai fabriek printje.Test sample fabriek printje.

Schema
(PDF)
Onderdelen lijsten
met bestel gegevens
Onderaanzicht.
(SMD locaties)
Topsilk
onderdelen lokaties
Xray Masker (PDF) Assemblage
instructies.
Setup
instructies.
Boorplan (PDF)
"landscape" afdrukken =
ware grootte.

 


    Eigenschappen:
- Deze 80m peil ontvanger heeft een INGEBOUWDE kleine ferriet antenne en een vast bevestigde sense antenne, een rubber spriet of een stukje aluminium buis. Door een zorgvuldig, doordacht ontwerp is de gevoeligheid zondermeer goed en de ontvangst vrij van nevensignalen. De eigen ruis van de ontvanger is namelijk zwakker dan de atmosferische ruis van de 80m band gedurende de avond uren. De sterkte van het sense signaal is instelbaar voor een goed peil diagram. De afstemming en de gevoeligheidsregeling zijn soepel en ruim. De verwachte batterij levensduur is meer dan 6 uur. 

- Er worden uitsluitend makkelijk en goedkoop verkrijgbare onderdelen toegepast, door u te bestellen bij conrad.com of box73.de . Bestelgegevens worden in de onderdelenlijst gegeven. De meeste onderdelen hebben draden of pennen. Om plaats besparende redenen en technische redenen, zijn zes SMD componenten gebruikt : twee SMD trimmers, twee varicaps en twee fets.

- Er worden reeds bewikkelde standaard Neosid spoelen toegepast. U hoeft slechts de ferrietstaaf bewikkelen. Eenvoudig.

- Als behuizing wordt een goedkoop (9 Euro) ABS plastic doosje gebruikt. Op de bodem moet nog een 4cm x 12,5 cm velletje ALU folie worden gelijmd tegen "handeffect". PDF
In plaats van BF244B kan voor FET101,102,103 en FET5 ook BF256B gebruikt worden. Let dan op de gespiegelde aansluitingen " SGD". 

       Het schema.
De batterij stroom varieert, afhankelijk van de gevoeligheid instelling, tussen ca. ca.16mA and 34mA. D4 beschermt tegen batterij-om-poling. De HF trappen worden direct uit de batterij gevoed. De oscillators, de afstemming, de gevoeligheid regeling, de middenfrequent trappen, de productdetector en de BFO worden uit een gestabiliseerde +5V gevoed. De "On" LED dooft zodra de batterij spanning te laag wordt voor de 5V stabilisator. Door een doordacht print ontwerp en ruime filtering zijn alle trappen stabiel en hebben geen last van ongewenste signalen. 

        HF.
Voor de beste peil eigenschappen zijn de ferriet antenne, en de erop volgende buffer en mixer, gebalanceerd uitgevoerd. Buffertrap (Fet102/103) heeft een zeer hoge ingang weerstand en past de hoog ohmige antenne aan op de middel ohmige mixer IC1. Dit resulteert in een maximaal hoge Q van L101, goede veraf selectiviteit en gevoeligheid. Spiegel ontvangst (van sterke KG omroep etc.) is onwaarschijnlijk door de hoge antenne Q, en de hoge midden frequentie. Op de low noise double balanced mixer in IC1 wordt geen gevoeligheid regeling toegepast, om de goede eigenschappen ervan te handhaven, en "meetrekken" van de oscillator te voorkomen. In het local oscillator circuit in IC1 vereenvoudigt een standaard 7mm Neosid spoel L2 de constructie. Zorgvuldig dimensioneren van de afstem componenten had een constante gevoeligheid over het afgestemde band segment tot doel.

        MF.
Goede MF selectiviteit (-80dB @ +- 50kHz) werd verkregen door een goedkoop kristal filter F1+F2. Opm: het printspoor tussen F1 en F2 is breed gemaakt, om zo een kleine koppelcondensator te vormen, die de doorlaat kromme van het kristalfilter verbeterd. Fet1 and 4 zijn moderne, speciaal voor gevoeligheid regeling ontworpen dual gate SMD MOSfets BF998. Dempende ferriet kralen in de g2 leidingen bedwingen hier eventuele VHF oscilleer neigingen. Ook hier vereenvoudigen standaard bewikkelde 7mm Neosid MF spoelen L3 en L6 de constructie. Een bijzonderheid is, dat de product detector FET5 door het geÔnjecteerde BFO signaal ook zeer gevoelig wordt. Mede door de hierop volgende ruime laagfrequent versterking door IC2 (meer dan 60dB), kan volstaan worden met slechts twee middenfrequent trappen. Hierdoor worden instabiliteit problemen (oscilleren) voorkomen.

De variabele regelspanning op gates2 van FET1 en FET4 resulteert in een zeer effectieve en soepele gevoeligheid regeling.
Over D1 ontstaat het positieve deel van de regelspanning, gestabiliseerd door de 5V voeding. Doordat de totale batterijstroom door D2 loopt, ontstaat daar het negatieve deel van de gevoeligheid regelspanning. Door aanpassen van de waardes van R24 en R25 zijn de minimum, en de maximum gevoeligheid reduceerbaar.

Voor maximale effectiviteit zijn ontkoppel condensatoren en smoorspoelen uitgekozen, waarvan de Serie Resonantie Frequentie (SRF) iets boven de te filteren frequenties liggen, zodat hun impedanties optimaal blijven. Bij IC1 zijn, in verband met de oscillator stabiliteit, ook voor de ontkoppeling, folie condensatoren met een geringe temperatuur coŽfficiŽnt gebruikt: C3 ontkoppelt voor 3,5 MHz, en C46 voor 10,7 MHz en 14 MHz.

        Detector.
De detector FET5 is van het "Infinite Impedance" type. Zijn eenvoud, hoge ingang impedantie en gering stroom verbruik zijn gezochte eigenschappen. Het werkpunt (klasse B) is eenvoudig ingesteld door een hoog ohmige weerstand R22. De waardes van HF filter L11, C30, C31 en R22 zijn hierop aangepast.

BFO T1 oscilleert op 10.700MHz, om CW en SSB signalen hoorbaar te maken. T1 trekt weinig stroom, zodat weinig kans op stoorstraling in andere circuits bestaat.
Indien u alleen in AM ontvangst geÔnteresseerd bent, monteert u een kristal met voldoende sterk afwijkende frequentie (bv. 12,0 MHz) en pas de waarde van C207 aan.

        Audio.
IC2 versterkt het audio +60dB, begrenst de amplitude tot 3Vtt, en beperkt de bandbreedte tot 150Hz / 2.0kHz, om de signaal-ruis verhouding te verbeteren.

        Gehoor bescherming.
WAARSCHUWING: langdurig luisteren naar geluiden met een luidheid van meer dan 80dBspl kan onomkeerbare gehoorschade veroorzaken.

Zonder R20 kan het maximale vermogen dat aan een 32 Ohm hoofdtelefoon kapsel wordt geleverd 30mW (!) bedragen, mogelijk resulterende in een doof makend geluidsniveau van 110dBspl (alsof u in de buurt van een startend straalvliegtuig staat).

Al luisterend naar een zwak signaal, zal een plotseling inschakelend hard signaal (maar zelfs het aan/uit schakelen van de ontvanger -PLOP- ) die maximale geluid sterkte produceren. En uw gehoor beschadigen als u geen maatregelen neemt.

R20 begrensd dit afgeleverde vermogen. De waardes van R20/C39 moeten aangepast worden aan de eigenschappen van de bij de peilontvanger gebruikte hoofdtelefoon.         Zie de tabel in "Setup".